rijbewijs b auto 15

Rijopleiding en rijbewijs behalen

Om op de openbare weg met een voertuig te mogen rijden, dien je in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs voor dat specifieke type voertuig. Elk type voertuig vereist een ander type rijbewijs en de bijbehorende rijopleiding en examens zijn ook verschillend voor elk type rijbewijs.

Overzicht rijbewijzen

Bekijk de verschillende types rijbewijzen die je kan behalen:

Rijbewijs B voor auto

Als je met de auto wilt rijden, heb je een rijbewijs B nodig. Hiervoor moet je slagen voor een theorie-examen en praktisch examen. Het theorie-examen mag worden afgelegd vanaf de leeftijd van 17 jaar.

Rijbewijs AM voor bromfiets en speedpedelec

Als je met een bromfiets, lichte vierwieler (zoals een brommobiel) of speedpedelec (snelle elektrische fiets) wilt rijden, heb je een rijbewijs AM nodig.

Rijbewijs A1, A2 of A voor motoren vanaf 50 cc

Als je met een motor wilt rijden, heb je afhankelijk van het vermogen van de motor (minimaal 50 cc, 4 kW of 45 km/uur) een rijbewijs A, A1 of A2 nodig.

Rijbewijs C of D voor vrachtwagen, bus of autocar

Als je met een vrachtwagen wilt rijden, heb je een rijbewijs C nodig. Voor bus en autocar is dat een rijbewijs D nodig. Hiervoor dien je specifieke examens af te leggen.

Rijbewijs G voor landbouwvoertuigen

Als je met een landbouwvoertuig wilt rijden, zoals een voertuig ingeschreven als landbouwmaterieel, landbouwmotor of maaimachine, heb je een rijbewijs G nodig.