rijinstructeur worden 08

Bijscholingen voor rijinstructeurs

Als rijinstructeur dien je je jaarlijks verplicht bij te scholen om op de hoogte te blijven van wetgeving, lesmethoden, verkeersveiligheid en nog veel meer.

Jaarlijks 12 uur

Je dient elk jaar minstens 12 uur verplichte bijscholing te volgen. Deze scholing moet betrekking hebben op de volgende onderwerpen:

  • Punt 1: Veranderingen in verkeersregels en verdieping van de examenstof voor rijinstructeurs
  • Punt 2: Concepten en methoden voor het organiseren van theorie- en praktijklessen
  • Punt 3: Concepten en maatregelen om verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit te bevorderen

Periodes van 3 jaar

In het jaar waarin je je brevet behaalt, hoef je geen bijscholing te volgen. Vanaf het jaar na het behalen van je brevet, dien je jaarlijks bijscholing te volgen.

Aan het einde van elke periode van 3 jaar moet je je in elk onderwerp hebben bijgeschoold.

Erkende bijscholingen

Verschillende opleidingscentra zoals Cevora, Edulogia en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde bieden de verplichte bijscholingen aan. Je hoeft niet altijd een hele of een halve dag in de klas te zitten. Ook congressen, studiedagen en korte informatiemomenten worden soms erkend als bijscholing.

Bijscholingscertificaat

Na elke bijscholing ontvang je van het opleidingscentrum een certificaat dat aantoont dat je de opleiding hebt gevolgd. De rijschool waar je werkt, moet hiervan 3 jaar lang een kopie bewaren.

Nieuw certificaat bij verlies

Ben je het bijscholingscertificaat kwijtgeraakt? Dan kun je een duplicaat aanvragen bij het opleidingscentrum waar je de bijscholing hebt gevolgd.

Publicaties

Op de website van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde kun je enkele boeken bestellen en downloaden die je helpen om een betere rijinstructeur te worden.