Om als rijinstructeur te werken, dien je een bekwaamheidscertificaat te behalen. We leggen je stap voor stap uit wat je daarvoor moet doen.
Hoe lang duurt het om rijinstructeur te worden?
Deze vraag komt vaak voor. Het antwoord: de tijd die je nodig hebt om je certificaat te behalen, hangt volledig van jezelf af. Houd rekening met:
- 90 tot 120 uur opleiding, die je mag vervangen door zelfstudie
- 1 maand tussen het schriftelijke en het mondelinge examen
- 225 of 300 uur stage
- de tijd die je nodig hebt om je demonstratieles te geven en je rijbewijs te laten aanpassen.
De cursussen in erkende opleidingscentra worden doorgaans in de avonduren gegeven en over enkele maanden verspreid. Je kunt rekenen op een totale duur van 1 jaar.
Na de examens heb je 2 jaar om je stage te voltooien en je demonstratieles te geven.
Schriftelijk en mondeling examen afleggen
Na het volgen van de opleiding tot rijinstructeur of het zelf bestuderen van de leerstof, dien je je aan te melden voor het schriftelijke en mondelinge examen.
De examens worden op vaste momenten georganiseerd. Je dient voor beide examens te slagen. Het mondelinge examen mag je pas afleggen nadat je geslaagd bent voor het schriftelijke examen.
Lees meer over: het schriftelijke en mondelinge examen.
Medische keuring
Wil je praktijklesgever worden? Dan moet je voor aanvang van je stage een medische keuring ondergaan om te beoordelen of je fit en gezond genoeg bent om te rijden en leerlingen te begeleiden. Maak een afspraak bij een oogarts naar keuze voor een oogonderzoek en bij een erkende arbeidsgeneeskundige dienst of een medisch centrum van de federale overheid voor een medische keuring. Voeg het ‘rijgeschiktheidsattest van groep 2’ dat je van de arts krijgt bij je inschrijving voor de stage.
Stage volgen
Geslaagd voor het schriftelijke en mondelinge examen? Dan ontvang je van het Departement MOW een aanvraag voor stagetoestemming. Ongeveer 2 weken nadat het Departement MOW je ingevulde aanvraag heeft ontvangen, krijg je je stagetoestemming. Schrijf je met de stagetoestemming in bij de rijschool van je keuze voor de stage.
Goed om te weten: je keuze voor zelfstudie of een opleiding tot rijlesgever in een erkend of niet-erkend opleidingscentrum bepaalt hoeveel uren stage je moet volgen. Een opleiding in een erkend opleidingscentrum geeft recht op een stageduurvermindering van 25%.
Lees meer over: de stageperiode voor rijlesgevers.
Demonstratieles geven
Na je stage ontvang je van je rijschool een stagecertificaat. Schrijf je daarmee in voor de demonstratieles. Vervolgens krijg je van het Departement MOW een uitnodiging om je demonstratieles (modelles) te geven. Als je hiervoor slaagt, mag je jezelf rijlesgever noemen.
Lees meer over: de demonstratieles voor rijlesgevers.
Je aangepaste rijbewijs ophalen
Als rijlesgever krijg je een code op je rijbewijs die aangeeft dat je bevoegd bent om rijles te geven. Van het Departement MOW ontvang je een ‘Aanvraag instructietoelating’. Ga met het ingevulde formulier, je rijbewijs en je bewijs van rijgeschiktheid naar je gemeentebestuur. Zij passen je rijbewijs aan.
Het rijgeschiktheidsattest en daarmee ook je rijbewijs als rijlesgever is 5 jaar geldig. Je moet elke 5 jaar een nieuw medisch onderzoek ondergaan en een nieuw rijbewijs aanvragen.