rijbewijs c vrachtwagen d bus 04

Rijbewijs C en D aanvragen of vernieuwen

Je kunt jouw voorlopige en definitieve rijbewijzen C of D aanvragen bij jouw gemeente. Dit kan met of zonder vermelding van vakbekwaamheid (code 95) op jouw rijbewijs.

Hoe en wanneer aanvragen?

Aanvraag voorlopig rijbewijs model 3

Om jouw voorlopig rijbewijs aan te vragen, overhandig je de volgende documenten en informatie aan jouw gemeente:

 • het formulier ‘Aanvraag voor een voorlopig rijbewijs’, dat je ontvangt na het slagen voor het theorie-examen bij een examencentrum
  een
 • rijgeschiktheidsbewijs van groep 2, verkregen na een medisch onderzoek bij een erkende medische dienst
 • identiteitsbewijs
 • de namen van jouw begeleiders
 • eventueel: jouw rijbewijs B of een ander rijbewijs waarvan je houder bent.

Tip: informeer vooraf bij jouw gemeente wat je nog meer nodig hebt om jouw voorlopig rijbewijs aan te vragen. Meestal is dit een pasfoto.

Aanvraag definitief rijbewijs C of D

Overhandig de volgende documenten aan jouw gemeente om jouw rijbewijs aan te vragen:

 • het formulier ‘Aanvraag voor een rijbewijs’, dat je ontvangt na het slagen voor het praktijkexamen bij een examencentrum
 • eventueel: getuigschrift basiskwalificatie (bewijs van vakbekwaamheid), verkregen na het slagen voor de test van beroepskwalificatie
  een
 • rijgeschiktheidsbewijs van groep 2, tenzij je dit attest de afgelopen 5 jaar al hebt ingediend voor de aanvraag van een (voorlopig) rijbewijs
 • identiteitsbewijs
 • eventueel: jouw rijbewijs B of een ander rijbewijs waarvan je houder bent.

Tip: informeer vooraf bij jouw gemeente wat je nog meer nodig hebt om jouw definitief rijbewijs aan te vragen. Meestal is dit een pasfoto.

Verleng jouw rijbewijs na 5 jaar

Een rijbewijs in de categorieën C of D is 5 jaar geldig. Daarna moet je jouw rijbewijs verlengen bij jouw gemeente. Neem zeker de volgende documenten mee:

 • identiteitsbewijs
 • huidig rijbewijs in de categorie C of D
 • rijgeschiktheidsbewijs in groep 2.

Geldigheid in het buitenland

Jouw rijbewijs in de categorie C of D is geldig binnen de Europese Unie.

Ook veel landen buiten Europa erkennen het Belgische rijbewijs. Het is echter vaak aanbevolen om een internationaal rijbewijs aan te vragen. Informeer je voor je vertrekt.

Diefstal of verlies van rijbewijs

Als je jouw rijbewijs verliest door diefstal of verlies, kun je een nieuw exemplaar aanvragen. Doe zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie. Met de documenten die je daar krijgt, vraag je een nieuw rijbewijs aan bij jouw gemeente. De kostprijs is ongeveer 25 euro, maar dit kan per gemeente verschillen.

Rijbewijs na rijverbod met herstelonderzoeken

Bij ernstige verkeersovertredingen kan de rechter een rijverbod opleggen. In dat geval moet je binnen 4 werkdagen jouw rijbewijs inleveren bij de griffie van de rechtbank die het vonnis heeft uitgesproken.

Soms legt de rechter herstelonderzoeken op als voorwaarden om jouw rijbewijs terug te krijgen. Dit kan een medisch of psychologisch onderzoek zijn, of het opnieuw afleggen van het theorie- en praktijkexamen.

Na afloop van het rijverbod en eventuele onderzoeken of examens kun je jouw rijbewijs weer ophalen bij de griffie van de rechtbank.

Voor meer informatie over rijverbod en herstelonderzoeken kun je contact opnemen met de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer via info@mobilit.fgov.be of 02 277 31 11.