Als je auto wilt rijden, moet je eerst een rijbewijs B halen. Volg hiervoor de onderstaande stappen.
Voor wie?
Je kunt een Belgisch rijbewijs krijgen als:
- je ingeschreven staat in het bevolkingsregister, vreemdelingenregister of wachtregister van een Belgische gemeente en je in België je gewone verblijfplaats hebt.
- je bewijs levert van je inschrijving in een Belgische onderwijsinstelling voor een periode van minimaal 6 maanden.
- je houder bent van een van de volgende in België afgegeven geldige documenten:
- diplomatieke identiteitskaart
- consulaire identiteitskaart
- bijzondere identiteitskaart.
Je rijbewijs behalen
Stap 1: Theorie-examen
Vanaf 17 jaar kun je deelnemen aan het theorie-examen waarmee je je kennis van de verkeersregels aantoont.
Je mag deelnemen aan het theorie-examen zonder eerst lessen te volgen. Als je na de tweede poging niet geslaagd bent, moet je 12 uur theorielessen volgen bij een erkende rijschool.
Je kiest zelf het examencentrum waar je het theorie-examen aflegt. Alle examencentra rekenen hiervoor hetzelfde tarief aan. Bekijk de openingstijden van de examencentra op hun website.
Lees meer over: het theorie-examen.
Stap 2: Oefenperiode met voorlopig rijbewijs
Als je slaagt voor het theorie-examen, ontvang je een attest om het voorlopig rijbewijs aan te vragen bij je gemeentebestuur. Je oefent minimaal 3 maanden met je voorlopig rijbewijs. Je hebt de keuze tussen 2 opties:
- Voorlopig rijbewijs B zonder begeleider (18 maanden)
Vanaf 18 jaar kun je een voorlopig rijbewijs zonder begeleider krijgen, mits je eerst 20 uur rijles hebt gevolgd bij een erkende rijschool. Als de rijschool oordeelt dat je in staat bent om zelfstandig verder te oefenen, ontvang je een bekwaamheidsattest. Met dat attest ga je naar je gemeentebestuur om je voorlopig rijbewijs aan te vragen. Je voorlopig rijbewijs is 18 maanden geldig en je mag dan rondrijden zonder begeleider. - Voorlopig rijbewijs B met begeleider (36 maanden)
Vanaf 17 jaar kun je kiezen voor een voorlopig rijbewijs met begeleider. Hiervoor vraag je een aanvraagformulier aan in het examencentrum. Daarmee kun je je voorlopig rijbewijs aanvragen bij je gemeentebestuur. Je kiest een begeleider (maximaal 2). Je voorlopig rijbewijs is 36 maanden geldig en je mag alleen rondrijden met minstens 1 begeleider die geregistreerd staat op je voorlopig rijbewijs.
Tip: De online praktijkondersteuning via het leerplatform mijnrijbewijsB.be en het praktijkboek helpen jou als leerling en je begeleider tijdens de oefenperiode. Ze zorgen voor een stapsgewijze opbouw met concrete oefeningen, tips en informatie op maat.
Lees meer over: het voorlopig rijbewijs.
Stap 3: Praktijkexamen
Je kunt het praktijkexamen afleggen vanaf 18 jaar, na een minimale oefenperiode van 3 maanden. Houd er rekening mee dat je op het moment van je praktijkexamen ook een geldig theorie-examen moet hebben. Je theorie-examen is 3 jaar geldig.
Het praktijkexamen bestaat uit 2 delen:
- risicoperceptietest op de computer
- rijtest op de openbare weg.
Tijdens de test op de openbare weg voer je 2 manoeuvres uit. Die kies je uit 6 mogelijke manoeuvres.
Je kiest zelf het examencentrum waar je het praktijkexamen wilt afleggen. Alle centra rekenen hiervoor hetzelfde tarief aan.
Ben je 2 keer niet geslaagd voor het praktijkexamen? Dan moet je 6 uur praktijklessen volgen bij een erkende rijschool.
Lees meer over: het praktijkexamen.
Stap 4: Je rijbewijs aanvragen
Als je slaagt voor het praktijkexamen, ontvang je een aanvraagformulier van het examencentrum. Dat lever je ingevuld en ondertekend in bij je gemeentebestuur om je rijbewijs aan te vragen. Een rijbewijs maken duurt 3 tot 5 werkdagen.
Tip: Vraag bij je gemeentebestuur wat je extra moet meenemen. Meestal is dat je identiteitskaart en een pasfoto.
Lees meer over: het aanvragen van je rijbewijs.
Stap 5: Terugkommoment
Woon je in Vlaanderen? Dan moet je 6 tot 9 maanden nadat je je definitieve rijbewijs hebt behaald een extra opleiding volgen van 4 uur.
Dit terugkommoment bestaat uit:
- een kennismakingsgesprek
- praktijkoefeningen op een afgesloten terrein
- een groepsgesprek over de houding van weggebruikers.
Lees meer over: het terugkommoment.
Je rijbewijs vernieuwen
Bij verlies of diefstal van je rijbewijs kun je een nieuw exemplaar aanvragen. Doe zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie. Met de documenten die je daar ontvangt, kun je een nieuw exemplaar aanvragen bij je gemeentebestuur.
Lees meer over: het vernieuwen van je rijbewijs.