rijbewijs b auto 13

Terugkommoment voor rijbewijs B (auto)

Het terugkommoment is een verplichte training van 4 uur die je 6 tot 9 maanden na het behalen van je definitieve rijbewijs B dient te volgen. Je hoeft na het terugkommoment geen examen af te leggen. Schrijf je tijdig in en volg het terugkommoment binnen de gestelde termijn om extra kosten te voorkomen.

Voor wie is het?

Je moet deelnemen aan het terugkommoment als je aan de volgende 3 voorwaarden voldoet:

  • Je hebt vanaf 1 oktober 2017 of later je voorlopig rijbewijs aangevraagd of omgewisseld, OF je hebt je voorlopig rijbewijs aangevraagd voor 1 oktober 2017 en omgewisseld naar een voorlopig rijbewijs van 18 of 36 maanden of model 12.
  • Je voorlopig en definitief rijbewijs zijn afgeleverd in een Vlaamse gemeente.
  • Je woont in Vlaanderen na het behalen van je definitief rijbewijs.

Je hoeft niet deel te nemen aan het terugkommoment als je niet meer in Vlaanderen gedomicilieerd bent (niet meer ingeschreven bent in een Vlaamse gemeente) in de periode waarin je het terugkommoment moet volgen.

Wanneer moet je het volgen?

Je moet het terugkommoment volgen 6 tot 9 maanden na het behalen van je definitief rijbewijs B. Het is je eigen verantwoordelijkheid om het terugkommoment tijdig te volgen. Je kunt je termijn op 3 verschillende manieren in de gaten houden:

1. Datum op rijbewijs

Je kunt de periode waarin je het terugkommoment moet volgen controleren op je rijbewijs. Zoek de datum van afgifte, die je terugvindt na code 10 ter hoogte van categorie B (in de kolom van code 9).

Voorbeeld: als je definitieve rijbewijs B werd afgegeven op 5 november 2021, moet je het terugkommoment volgen van 5 mei 2022 tot en met 4 augustus 2022.

2. Herinneringsbrief

Ongeveer 3 weken voordat de periode begint waarin je het terugkommoment moet volgen, ontvang je een herinneringsbrief van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Deze brief is een extra dienstverlening, wat betekent dat je, zelfs als je geen brief ontvangt (bijvoorbeeld door postproblemen), nog steeds verplicht bent om het terugkommoment te volgen.

3. Mijn Burgerprofiel

Je kunt de termijn waarin je het verplichte terugkommoment moet volgen of de status van je aanvraag om uitstel eenvoudig en snel online raadplegen op Mijn Burgerprofiel. Dit is de online profielpagina met je persoonlijke gegevens die bij de overheid bekend zijn. De termijn zal uiterlijk vijf en een halve maand nadat je je definitieve rijbewijs hebt aangevraagd bij het gemeentehuis zichtbaar zijn onder ‘Uw gegevens>Mobiliteit‘. Ververs de pagina als je niet meteen je gegevens te zien krijgt.

Wil je automatisch via e-mail op de hoogte gebracht worden wanneer je gegevens daar zichtbaar zijn? Schrijf je dan in op updates. Dit kan na inloggen in Mijn Burgerprofiel door via het uitklapmenu onder je naam rechtsboven te kiezen voor ‘Inschrijven op updates’ en onderaan die pagina ‘Terugkommoment voor rijbewijs B (auto)’ uit te klappen en je persoonlijk e-mailadres op te geven.

Ga naar Mijn Burgerprofiel.

Wat gebeurt er als je het terugkommoment niet (op tijd) volgt?

Wanneer je het terugkommoment niet tijdig volgt, zul je een aanmaning ontvangen van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (DMOW). Je krijgt dan 2 extra maanden om het terugkommoment alsnog te volgen. Houd er echter rekening mee dat je op de dag van je afspraak €60 extra moet betalen aan de instelling waar je het terugkommoment volgt.

Als je binnen deze extra 2 maanden het terugkommoment nog niet hebt gevolgd, maakt DMOW een proces-verbaal op. De procureur des Konings beslist vervolgens of er een strafrechtelijke procedure wordt opgestart. Indien de procureur besluit om niet te vervolgen, kun je alsnog een boete krijgen van DMOW. In beide gevallen riskeer je een boete die kan oplopen tot €4000. Je wordt per aangetekende brief op de hoogte gebracht van de beslissing van de procureur des Konings.

In dit geval heb je altijd de mogelijkheid om schriftelijk verweer in te dienen. Dit is een e-mail of brief waarin je uitlegt waarom je het terugkommoment niet hebt gevolgd, aangevuld met de nodige bewijsstukken.

Kan ik uitstel aanvragen?

Binnen de termijn van 3 maanden waarin je het terugkommoment moet volgen, is het in uitzonderlijke gevallen mogelijk om uitstel aan te vragen. Als je al te laat bent en 2 extra maanden hebt gekregen, is uitstel niet meer mogelijk. Als je aanvraag voor uitstel wordt goedgekeurd, krijg je opnieuw 3 maanden de tijd om het terugkommoment te volgen. Controleer de status van je aanvraag en de nieuwe periode waarin je het terugkommoment moet volgen online via Mijn Burgerprofiel, rechts bovenaan de webpagina.

Je kunt in de volgende situaties uitstel aanvragen:

  • om medische redenen
  • bij verblijf in het buitenland voor (vrijwilligers)werk of studie
    • Als je naar Brussel, Wallonië of het buitenland bent verhuisd in de periode waarin je je herinneringsbrief hebt ontvangen, hoef je het terugkommoment niet te volgen, zolang je met een bewijs van domicilie kunt aantonen dat je daadwerkelijk in het buitenland woont. Bezorg dit bewijs aan het Contactpunt DMOW.
  • bij vrijheidsbeneming (gevangenisstraf, opname in een psychiatrisch centrum, enz.) als gevolg van een rechterlijke beslissing.

Om uitstel aan te vragen, vul je één van de onderstaande formulieren in:

Franstalige formulieren

Engelstalige formulieren

Stuur het ingevulde en ondertekende formulier terug via:

Mag ik het terugkommoment eerder volgen?

Nee, je mag het terugkommoment niet eerder volgen. Als je je toch inschrijft voor een terugkommoment dat plaatsvindt in de periode waarin je officieel nog niet mag deelnemen, zul je het terugkommoment later opnieuw moeten volgen in de juiste periode. De meeste instellingen waar je het terugkommoment kunt volgen, controleren de inschrijvingen en zullen contact met je opnemen als je je toch voor zo’n terugkommoment inschrijft.

Prijs

De prijs voor het terugkommoment is 120 euro (jaarlijks aangepast aan de inflatie). Je betaalt rechtstreeks aan de geaccrediteerde instelling.

De betalingsprocedure hangt af van de geaccrediteerde instelling die je kiest. Sommige instellingen geven je de mogelijkheid om het bedrag in termijnen te betalen, maar het volledige bedrag moet altijd voor de dag waarop je het terugkommoment volgt, betaald zijn. Informeer bij jouw geaccrediteerde instelling naar de beschikbare betalingsopties.

Aanmelden

Je kunt het terugkommoment alleen volgen bij geaccrediteerde instellingen. Schrijf je in voor een terugkommoment bij een instelling naar keuze. Als je het terugkommoment niet meer op tijd kunt volgen bij de instelling van je eerste keuze, kies dan een andere geaccrediteerde instelling waar je binnen jouw termijn terechtkunt.

Bekijk de geaccrediteerde instellingen per provincie. Je vindt hun contactinformatie op hun website.

Verloop

Het terugkommoment bestaat uit een 4 uur durende training in een groep van 6 tot 18 deelnemers.

De geaccrediteerde instelling informeert je over het laatste moment waarop je aanwezig moet zijn voor de start van het terugkommoment.
Mensen die te laat komen, mogen niet deelnemen aan het terugkommoment en moeten zich opnieuw inschrijven. De instelling is niet verplicht om je inschrijvingsgeld terug te betalen. Zorg er dus voor dat je op tijd aanwezig bent.

Je hoeft geen examen af te leggen na het terugkommoment.

Stap 1: Korte introductie

Stap 2: Praktische oefeningen

Je neemt zelf plaats achter het stuur van een lesvoertuig. Het voertuig wordt verzorgd door de geaccrediteerde instelling. Op een afgesloten terrein ervaar je verschillende verkeersrisico’s:

  • Wat is het effect van afleiding (sms’en, kinderen op de achterbank …) op jouw rijvaardigheid?
  • Hoe lang is jouw remafstand bij 50 kilometer per uur?
  • Wat is de invloed van alcohol of drugs op jouw rijvaardigheid?

Stap 3: Groepsdiscussie

Tijdens het groepsgesprek worden diverse actuele onderwerpen besproken:

  • Hoe ga je om met groepsdruk als je BOB bent?
  • Welke invloed heeft sportief rijgedrag op verkeersveiligheid?
  • Waarom rijd je soms (on)bewust te snel?

Stap 4: Certificaat

Aan het einde ontvang je een certificaat dat bevestigt dat je het terugkommoment hebt bijgewoond.

Je hoeft het certificaat niet bij je te hebben tijdens het rijden. Er komt ook geen code op je rijbewijs, dus je hoeft het certificaat niet te tonen aan je gemeente. De controle van het terugkommoment gebeurt strikt via de online applicatie van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

Wil je controleren wanneer je jouw terugkommoment hebt gevolgd? Je kunt de datum altijd terugvinden in Mijn Burgerprofiel onder het tabblad ‘Mobiliteit‘.

Regelgeving

Decreet van 9 maart 2018 betreffende het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B.

Veelgestelde vragen

Bekijk de vragen op de website van de Vlaamse overheid.