rijbewijs b auto 20

Vormingsmoment voor begeleiders

Veranderingen in de wetgeving omtrent het vormingsmoment voor begeleiders

Sinds 13 maart 2020 is het niet langer verplicht om het vormingsmoment voor begeleiders te volgen. Dit betekent dat je geen attest meer hoeft voor te leggen aan het gemeentebestuur als je jezelf wilt registreren als begeleider op het voorlopig rijbewijs van een kandidaat-chauffeur.

Vóór deze datum was het verplicht voor iedereen die een leerling-chauffeur wilde leren rijden met een ‘voorlopig rijbewijs met begeleider’, om een opleiding van 3 uur te volgen bij een erkende rijschool of zelfstandige instructeur.

Vormingsmoment

De kostprijs van het vormingsmoment voor begeleiders is 20 euro per persoon. Het vormingsmoment is niet verplicht, maar wordt sterk aanbevolen om begeleiders te helpen bij het begrijpen van hun rol en verantwoordelijkheden.

De leerling-chauffeur kan vrijwillig en gratis deelnemen aan het vormingsmoment en mag één tot maximaal twee begeleiders kiezen.

Tijdens het vormingsmoment krijgen begeleiders praktische tips over het leren rijden op een veilige en correcte manier, maar het is geen test van de wegcode. Na afloop van het vormingsmoment wordt er geen begeleidersattest uitgereikt.